Et komponeret familieportræt af Franz Liborius Schmitz (1762-1827)

Silhuetter og slægtsforskning

Klippede og malede profilportrætter

De gamle silhuetportrætter er spændende. Men hvis man kun har begrænset viden om en silhuet, er den også ret anonym. Eller er den nu det? I mange tilfælde kan lidt granskning få en silhuet til at træde ud af anonymiteten. Mange silhuetter er lavet af nogle få kendte mestre med hver deres særpræg og rejserute, som kan efterforskes. Det kan der komme ny viden ud af.

Lidt historie

Selvportræt af et selvportræt af August Edouart (1789-1861)

Fra ca. 1780 til midt i 1800-tallet var silhuetter en uhyre udbredt portrætform. Det var ikke kun samfundets spidser, som lod sig afbilde, men også jævne borgere. Læs lidt om historien og se nogle af de kendte mestres "signaturer".
Læs mere ..

Boy Jensen Greve

"Kongelig silhouettør" Boy Jensen Greve var en af de tidlige silhuetmestre. Han arbejdede mest i Danmark, og han indførte silhuetterne i Norge.
Læs mere ..

Paul Heckens

Det var ikke alle de professionelle, som kunne leve af deres silhuetter. Svenskeren Paul Heckens lavede også chokolade, ligesom hans kone supplerede indkomsten ved at fremstille tilbehør til dametøj.
Læs mere ..

Franz Liborius Schmitz

Embedsmand med hårpisk

Hvilken kunstner er repræsenteret på flest danske museer? Det er såmænd Franz Liborius Schmitz! En stor kunstner på sit felt, en virtuos håndværker med en saks og en mand med stor rejselyst. Mød premier-silhouetteur Franz Liborius Schmitz, som portrætterede flere danskere og nordmænd end nogen anden af sin stand.
Læs mere ..

Konservering af et silhuetklip

Denne glimrende artikel af konservator Anne-Marie Christensen giver os ny viden om, hvordan Franz Schmitz opbyggede sine familieportrætter, og hvordan de kan føres tilbage til fordums glans.
Læs mere ..

Silhuetter knyttet til B.S. Ingemann

Hvor er silhuetterne fra B.S. Ingemanns hjem? Forsøgte fru Lucie Ingemann sig i silhuetkunsten? Og hænger de to spørgsmål i virkeligheden sammen?
Læs mere ..