Jan Tuxen  >  Silhuetter > Paul Heckens  English, please!
Paul Heckens
Chokoladefabrikant og silhuettør
En af de mere drilagtige skikkelser inden for silhuetkunsten er svenskeren Paul Heckens. Hans silhuetter har for mig at se en skuffende lighed med dem, som blev lavet af den store mester Boy Jensen Greve. Og der er sandsynligvis også en tæt forbindelse mellem de to.

Det første, som jeg kender til Heckens er, at han i foråret 1788 ankommer til Kristiania og præsenterer sig som chokoladefabrikant. Samme år ankommer Boy Jensen Greve til byen fra København. Greve maler normalt sine silhuetter på glas, og han tager elever. Samme år ud på efteråret averterer Paul Heckens pludselig: "Behager nogen af det høystærede Publicum at lade sig aftage i Skygger, paa alle muelige Maader, enten i store Rammer, i Guld Ringer eller i hvad Form forlanges, paatager jeg mig samme, logerende hos Uhrmager Sr. Pless. Paul Heckens." [Norske Intelligenz-Sedler, nr. 40, 1788]

I starten går forretningen vistnok ikke så godt, for også konen må tilbyde sine tjenester. Hun "opsætter alle Slags Fruentimmer Stads, samt syer og opsætter Præstekraver". Men efterhånden går silhuetforretningen af sig selv, og bortset fra nogle afstikkere til småbyer omkring Kristiania fortsætter han sin forretning her indtil 1793. Fra 1794 har han forlagt residensen til Sverige, hvor han præsenterer sig som "Heckens Glas-Silhouetteur".

Hans silhuetter er alle(?) lavet som brystbilleder, de er malet på glas med lyserød eller lilla baggrund og er i ovale rammer af presset messing. En del af hans silhuetter er både signeret og dateret. De er yndefulde og dekorative, omend personkarakteristikken vistnok ikke er fremragende. Påklædning og udstyrsdetaljer er lette og luftige og viser en skuffende lighed med Boy Jensen Greves arbejder. Den norske kunsthistoriker Henrik Grevenor stiller da også spørgsmålet, om ikke Heckens har været elev af Greve. Det anser jeg for særdeles sandsynligt.

Den afbildede portrætsamling forestiller den norske familie von Cappelen. I lang tid troede jeg, at de var malet af Greve, idet teknik og 'signaturer' peger på ham. Henrik Grevenor tilskriver dog Paul Heckens disse portrætter. Alle portrætter er malet på glas og er usignerede. Detaljerne er knapt så luftige som på kendte arbejder af Greve, men ligner meget. Silhuetterne er i privat eje.

Diderich von Cappelen (1734-94) Christiane Elisabeth f. Boyesen Ording Ulrich Fredrich von Cappelen Peder Juell von Cappelen
Diderich von Cappelen (1734-94) Christiane Elisabeth f. Boyesen Ording Ulrich Fredrich von Cappelen Peder Juell von Cappelen

Diderich von Cappelen (1761-) Petronelle von Cappelen Dorothea von Cappelen Cathrine von Cappelen
Diderich von Cappelen (1761-) Petronelle von Cappelen Dorothea von Cappelen Cathrine von Cappelen

Se også:

Silhuetter i slægtsforskningen
Biografi af Boy Jensen Greve
Biografi af silhuettøren Franz Liborius Schmitz
En glimrende bog om silhuetter


Kilder:

"Silhouetter", Henrik Grevenor, Norsk Folkemuseums Særutstilling nr. XIII, Kristiania 1922.

British flag Jan Tuxens hjemmeside Kommentarer til hjemmesiden? Søgning m.m. på hele hjemmesiden Links Nyheder Validated HTML 4.01, click here to check.
jan@tuxen.info Senest opdateret 10 nov 2002