Hugo Larsen i Dansk Vestindien 1904-07

Særudstilling på Kronborg i 2006

 
Kronborg

Kronborg

Handels- og Søfartsmuseet på Kronborg viste fra 24. maj til 17. september 2006 en usædvanlig særudstilling med maleren Hugo Larsens værker fra Dansk Vestindien. Udstillingen var en fortsættelse af Øregaard Museums særudstilling af samme navn.

Prøvetryk til udstillingsplakat, anvendt i museets udhængsskab

Prøvetryk til udstillingsplakat

Udstillingen omfattede henved 40 malerier og 30 tegninger af Hugo Larsen med tilknytning til hans 3½ år i Dansk Vestindien, herunder et udvalg af de værker, som i reproduktion vises i Hugo Larsens virtuelle galleri. Udstillingen var den mest omfattende præsentation nogensinde af Hugo Larsens originale arbejder fra Dansk Vestindien. De fleste af de viste malerier og tegninger er i privateje, og mange havde ikke været udstillet før.

Hugo Larsen fik sit gennembrud i 1901 med nogle sjældent indfølte skildringer af en koloni af straffefanger på den jyske Alhede. Få år senere rejste han til De vestindiske Øer, hvor han i 3½ år iagttog og skildrede landskaber og folkeliv i den eksotiske koloni. Specielt hans skildringer af lokalbefolkningens hverdagsliv er bemærkelsesværdige på flere måder. Disse malerier og tegninger fra Dansk Vestindien udgør højdepunktet i Hugo Larsens kunstneriske karriere.

Hugo Larsen: Nanna med Baby, 1905.

Nanna med Baby, St. Thomas 1905
Handels- og Søfartsmuseet
Fotograf Kirsten A. Jappe

Der er specielt to ting, som karakteriserer Hugo Larsens arbejder fra tropekolonien. For det første er hans skildring af den lokale farvede befolkning helt unik. Han har fået lov at komme indbyggerne på tæt hold og har i sine billeder beskrevet deres hverdagsliv realistisk og indfølt som ingen anden før eller siden. For det andet er Hugo Larsens malerier og tegninger stærkt inspireret af impressionismen. Set i nutidens perspektiv kan det ikke undre, men den gang var det usædvanligt for en akademisk skolet maler i Danmark. Både som kunst og som kulturhistorie er disse skildringer enestående.

I Hugo Larsens samtid var interessen for Dansk Vestindien meget lille. Hans spændende og eksotiske billeder blev ignoreret, og kun ganske få blev købt til offentlige samlinger. Derfor har langt de fleste af hans værker været uden for offentlighedens søgelys i snart et århundrede.

Handels- og Søfartsmuseet har en betydelig samling knyttet til dansk kolonihistorie, herunder kunst fra Dansk Vestindien. Museet er således - mig bekendt - det eneste, som af egen drift har indkøbt malerier af Hugo Larsen. Museet ejer tre af hans billeder, hvoraf "Nanna med Baby" er det mest kendte. Alle museets egne malerier blev naturligvis vist på udstillingen.

I forbindelse med udstillingen blev der udgivet en lille illustreret bog om Hugo Larsen. Bogen fungerede samtidig som katalog for udstillingen og kan fortsat købes.


Fotografier fra udstillingen:

Nedenfor er vist en række thumbnails af fotografier fra udstillingen. Klik på en thumbnail for at se en større gengivelse eller start en rundtur i billedserien her.

Fra Kronborg-museernes udhængsskab
Fra slotsgården på Kronborg
Fra udstillingen
Fra udstillingen
Fra udstillingen
Fra udstillingen
Fra udstillingen
Fra udstillingen
Fra udstillingen
Fra udstillingen
Fra udstillingen
Fra udstillingen

Se også:

Denne udstilling blev arrangeret af Øregaard Museum, som viste den indtil 14. maj 2006. Læs mere ..

Handels- og Søfartsmuseets hjemmeside (www.maritime-museum.dk).

Åbningen af udstillingen blev markeret i flere medier, f.eks. Frederiksborg Amts Avis og helsingoer.nu.

Se flere anmeldelser fra åbningen af udstillingen på Øregaard Museum.

En biografi af Hugo Larsen

Hugo Larsens virtuelle galleri