Hugo Larsen i Dansk Vestindien 1904-07

Særudstilling på Øregaard Museum

 

Øregaard Museum viste fra 20. januar til 14. maj 2006 en usædvanlig særudstilling med maleren Hugo Larsens værker fra Dansk Vestindien. Det er første gang, at et museum har arrangeret en særudstilling med Hugo Larsens arbejder. Udstillingen blev videreført fra 24. maj til 17. september 2006 af Handels- og Søfartsmuseet på Kronborg.

Udstillingens plakat

Baseret på min efterforskning og museets egne efterlysninger viste Øregaard Museum omtrent 40 malerier og 30 tegninger af Hugo Larsen med tilknytning til hans 3½ år i Dansk Vestindien. Udstillingen omfattede blandt andet et udvalg af de værker, som i reproduktion vises i Hugo Larsens virtuelle galleri. Udstillingen er den hidtil mest omfattende præsentation af Hugo Larsens originale arbejder fra Dansk Vestindien. De fleste af de udstillede malerier og tegninger er i privateje, og mange havde ikke været udstillet før.

Hugo Larsen fik sit gennembrud i 1901 med nogle sjældent indfølte skildringer af en koloni af straffefanger på den jyske Alhede. Få år senere rejste han til De vestindiske Øer, hvor han i 3½ år iagttog og skildrede landskaber og folkeliv i den eksotiske koloni. Specielt hans skildringer af lokalbefolkningens hverdagsliv er bemærkelsesværdige, både kunstnerisk og kulturhistorisk. Disse malerier og tegninger fra Dansk Vestindien udgør højdepunktet i Hugo Larsens kunstneriske karriere.

Hugo Larsen: Fra en rumshop, St. Croix 1905
Ejer: Knuthenborg. Foto: Finn Brasen.

Der er specielt to ting, som karakteriserer Hugo Larsens malerier og tegninger fra tropekolonien. For det første er de stærkt inspireret af impressionismen. Set i nutidens perspektiv kan det ikke undre, men den gang var det usædvanligt for en akademisk skolet maler i Danmark. For det andet er hans skildring af den lokale farvede befolkning helt unik. Han har fået lov at komme indbyggerne på tæt hold og har i sine billeder beskrevet deres hverdagsliv som ingen anden før eller siden. Både som kunst og som kulturhistorie er disse skildringer enestående.

I Hugo Larsens samtid var interessen for Dansk Vestindien meget lille. Hans spændende og eksotiske billeder blev ignoreret, og kun ganske få blev købt til offentlige samlinger. Derfor har langt de fleste af hans værker været uden for offentlighedens søgelys i snart et århundrede.

Øregaard Museum har i de seneste år markeret sig stærkt med en række bemærkelsesværdige udstillinger af danske kunstneres værker. Her skal blot nævnes kunstnere som Paul Fischer, Oluf Høst og Marie Krøyer. Museet har også en tilknytning til Dansk Vestindien, idet den smukke nyklassicistiske hovedbygning fra 1806 er opført til købmanden Johannes Søbøtker, som bl.a. tjente sine penge ved handel og plantagedrift på De vestindiske Øer. Udstillingen markerede således museumsbygningens 200 års jubilæum og samtidig 100-året for Hugo Larsens første særudstilling, som han selv arrangerede i Christiansted på St. Croix i 1906.

I forbindelse med udstillingen blev der udgivet en lille illustreret bog om Hugo Larsen. Bogen fungerede samtidig som katalog for udstillingen og kan fortsat købes.

 

Se også:

Øregaard Museums hjemmeside (www.oeregaardmuseum.dk)

Åbningen af udstillingen blev markeret i mange medier:

TV2 Lorry bragte fredag d. 20. januar 2006 kl. 19:30 et indslag fra udstillingen, bl.a. med et interview af museumsdirektør Jane Sandberg.

TV2 Fyn bragte et indslag, som gik mere i dybden med mit projekt og havde nogle gode panoreringer fra udstillingen. Indslaget blev vist søndag d. 22. januar 2006 kl. 19:30

Danmarks Radios P4 bragte lørdag d. 4. februar et indslag fra udstillingen.

Berlingske Tidende bragte 9. februar 2006 en anmeldelse af udstillingen og gav den fire stjerner af seks mulige. Ole Nørlyng skrev blandt andet om Hugo Larsen:

"[..] i de bedste billeder er han virkelig i stand til at fange tropelysets styrke og de blåsorte skygger under den frodige vegetation. Selv månelys og nattestemninger har han et bud på. Dernæst havde han et fint øje for lokalbefolkningen, og ikke mindst tegnede han med umiddelbarhed de sorte ved dansepladsen, ligesom gengivelser af trætte sukkerrørsarbejdere er gedigne. En fin billedfortælling, der fortjener at blive set af mange."

Hertil kommer en del omtaler af udstillingen, f.eks. Antik & Auktion december 2005, Jyllandsposten 18. januar 2006, Villabyerne 18. januar 2006, Femina nr. 3, 2006 med en kort omtale samt en artikel af Jane Sandberg, og Ugebladet Søndag 13. februar 2006.

Også internet-medierne var med, herunder u-landsnyt.dk.

Museumsdirektør Jane Sandberg blev i forbindelse med museets genåbning efter restaurering interviewet til DR P1's program Vita, som blev sendt 26. august 2005. I interviewet omtales også den kommende Hugo Larsen udstilling.

Politiken bragte i efteråret 2005 en artikel i forbindelse med efterlysning af billeder til udstillingen.

En biografi af Hugo Larsen

Hugo Larsens virtuelle galleri