Hugo Larsen i Lundeborg

En kunstmaler i fiskerlejet

 

Lundeborg er et idyllisk fiskerleje på den sydøstfynske kyst. Stedet er nærmest udødeliggjort af Ove Bagers Lundeborg-vise. Men også andre kunstnere har været i Lundeborg, heriblandt kunstmaleren Hugo Larsen.

Hugo Larsen var ærkekøbenhavner, men han var også en hyppig og skattet gæst på Hesselagergaard i årene fra omkring 1917/18 og ca. 30 år frem. Han var portræt- og landskabsmaler, og det er vel kun naturligt, at han følte sig tiltrukket af det lille smukke fiskerleje Lundeborg. Det er der kommet en række prægtige malerier ud af.

Man skal hæfte sig ved, at Hugo Larsen som maler var realist. Det betyder, at han ikke arrangerede sine motiver. Han måtte male, hvad han så. Det betyder, at vi udover at nyde de gode kunstværker også kan stole på, at fiskerlejet og omgivelserne så ud, som han malede dem. Det kan give anledning til eftertanke, når det visse steder kan være svært at genkende Hugo Larsens Lundeborg i dag.

Denne lille billedsamling er også en opfordring til dig. Af udstillings- og auktionskataloger samt af andre optegnelser fremgår, at der må være væsentligt flere billeder af Hugo Larsen fra Lundeborg. Alle oplysninger om disse og andre værker af Hugo Larsen modtages med glæde. Måske vil vi en dag kunne arrangere en udstilling af Hugo Larsens malerier fra Lundeborg?

Nedenfor er vist en række thumbnails af de billeder, som vi for tiden kender til. For fuldstændighedens skyld er også medtaget afbildninger af malerier, hvis ejerskab ikke er kendt.

Klik på en af de viste thumbnails for at se billedet i en større gengivelse eller start en rundtur i Lundeborg-galleriet her.

 
Hugo Larsen: Fra Lundeborg Havn, 1923.
Hugo Larsen: Fra Lundeborg Havn, 1921.
Hugo Larsen: Fra stejlepladsen, Lundeborg Havn, 1937.
Hugo Larsen: Kystparti fra Lundeborg, 1924.
Hugo Larsen: Fra Lundeborg Havn, 1924.
Hugo Larsen: Fiskerbådene på land, Lundeborg Havn, 1942.
Hugo Larsen: Fiskerbåde i Lundeborg Havn, 1923.
Hugo Larsen: Fra stejlepladsen i Lundeborg, 1923.
Hugo Larsen: Fra Lundeborg mod Elsehoved, 1931.
Hugo Larsen: Fiskerbåde i Lundeborg Havn, 1943.
Hugo Larsen: Optrukne fiskerbåde, 1923.
Hugo Larsen: Pakhuset i Lundeborg, 1926.
Hugo Larsen: Kystparti med fiskere ved deres både, 1923.
Hugo Larsen: Optrukne fiskerbåde, 1937.
Hugo Larsen: Kystmotiv fra Lundeborg, 1926.
Hugo Larsen: Lundeborg Havn.
Hugo Larsen: Fiskerbåde i Lundeborg Havn, 1923.
Hugo Larsen: Fiskerbåde i Lundeborg Havn, 1921.
 

P.s.: I Lundeborg Pakhus - som ses på flere af ovenstående billeder - vistes i sommeren 2006 en udstilling, "Drømmen om en by". Udstillingen gav et godt overblik over Lundeborgs usædvanlige historie. Hugo Larsens maleri Fra stejlepladsen blev brugt som illustration på en af plancherne. Udstillingen blev til på baggrund af en lokal ildsjæl Andreas Møller Jensens indsats og arrangeret af Svendborg og Omegns Museum (www.svendborgmuseum.dk).

 

Se også:

Biografi af Hugo Larsen

Det virtuelle galleri:
    Hugo Larsen i Vestindien
    Hugo Larsens vestindiske tegninger
    Portrætter af Hugo Larsen
    Hugo Larsens muser
    Familie- og selvportrætter
    billeder fra Hesselagergaard
    Lundeborg-galleriet
    skitser til "Straffefangerne på Alheden"
    Andre arbejder af Hugo Larsen
    Skitser og tegninger af Hugo Larsen

Efterlysninger af Hugo Larsens arbejder

Hugo Larsen under hammeren