Johan Cornelius Tuxen

Gravstedet på Holmens Kirkegård

Billede

Gravstenen på Holmens Kirkegård

Strengt taget henvender denne artikel sig kun til efterkommere af Johan Cornelius Tuxen (1820-83) og hans anden hustru, Elise Bernhoft (1827-95), så hvis du ikke er efterkommer, kan du bare springe fra her, men du er velkommen til at kigge med.

For et par år siden blev jeg gjort opmærksom på, at parrets gravsted stadig findes på Holmens Kirkegård i København. Egentlig lidt usædvanligt for et par, som blev begravet for langt mere end 100 år siden. Når efterkommerne ikke selv benytter gravstedet, vil det normalt blive nedlagt, i hvert fald når ingen af efterkommerne længere har kendt de begravede i levende live. Men ikke her.

Det viser sig, at det familielegat, som parrets datter Benedicte stiftede sammen med sin mand, igennem årene har betalt for jorden og for renholdelsen. Et smukt træk, men alt har jo en ende. Derfor er renholdelsen opsagt fra 2010, og gravstedet nedlægges 31. december 2013.

Derfor er det måske sidste chance, hvis du vil se dine tip- (eller flere gange tip-) oldeforældres gravsted. Her er koordinaterne:

Holmens Kirkegård er den, som ligger mellem Dag Hammerschiölds Allé og Øster Farimagsgade. Det er den ældste kirkegård i København, som er i brug. Gravstedets nummer er GL.NV.RUN.104/105. Det ligger på en af rotunderne tæt på Nørre Farimagsgade ned mod Dag Hammerschiölds Allé. Hvis du ikke kan finde graven, så spørg om vej på kirkegårdskontoret, som ligger ved indgangen på Nørre Farimagsgade.

Men det behøver jo ikke at være sidste chance. En eller flere af efterkommerne kan overtage skødet mod at betale for leje af jorden samt for eventuel renholdelse, hvis man ikke selv vil påtage sig opgaven. Holmens Kirkegård er et både smukt, centralt og traditionsrigt sted, og her er et gravsted med dybe rødder i slægten. Det kan måske bruges som familiegravsted for din gren af efterslægten?

En anden mulighed er, at vi er flere, som går sammen om at tage ansvar for gravstedet. Min kone og jeg har tilstrækkelgt mange gravsteder at passe, så vi vil ikke påtage os dette alene. Men hvis flere vil gå sammen, er vi åbne for at medvirke.

Du er velkommen til at kontakte mig. Du kan også henvende dig direkte til kirkegårdskontoret på tlf. 33 13 61 78, åbningstid mandag-fredag 10:00-14:00.