Affotografering af malerier o.l.

Jarlen af Bothwells begravelse i Fårevejle. Billedet er taget indendørs og direkte forfra med blitz på kameraet. Fotografiet er ubrugeligt.

Taget forfra med blitz

Jarlen af Bothwells begravelse i Fårevejle. Billedet er taget indendørs og lidt fra siden med blitz på kameraet. Fotografiet er ubrugeligt.

Taget lidt fra siden med blitz

Hugo Larsen: Jarlen af Bothwells begravelse i Fårevejle. Billedet er taget udendørs i lyst gråvejr.

Taget udendørs som beskrevet

At fotografere malerier, akvareller, tegninger o.l. er ikke helt det samme som at fotografere deltagerne ved en familiefest. Problemet er todelt: Dels skal man have det rette perspektiv, idet et maleri skal fotograferes vinkelret på lærredet for ikke at blive forvrænget. Dels skal man have en naturtro gengivelse af farvebalancen i billedet. Man kan derfor ikke fotografere et maleri med normal blitz, idet den vil give et hvidt genskin, hvis man fotograferer direkte forfra, og den vil give et forvrænget billede, hvis man fotograferer lidt fra siden for at undgå genskinnet, som selvfølgelig vil blive specielt grelt, hvis der er glas foran kunstværket. De professionelle fotografer har naturligvis deres metoder, men de kræver viden, erfaring og en del udstyr. Jeg har derfor med hjælp fra kunstneren Hans Berg og min kollega Gunnar Bech Møller (www.dream.qwerty.dk/DKversion/gunnar_bech_moeller_dk.htm) lavet nedenstående lille vejledning, som har vist sig at give glimrende fotografier.

Eksemplerne til højre viser lidt om, hvad man kan komme ud for, når man fotograferer malerier. Alle eksempler er af det samme oliemaleri af maleren Hugo Larsen.
Det øverste billede er taget indendørs og direkte forfra med blitz på kameraet. Det hvide genskin fra blitzen har ødelagt fotografiet.
Billedet i midten er ligeledes taget indendørs med blitz, men i en lidt skæv vinkel for at undgå genskin fra blitzen. Farvebalancen er ikke god, men kunne måske rettes op. Det værste er, at maleriet nu er forvrænget, og ved en senere afmaskning af rammen vil en del af billedet forsvinde. Dermed vil kompositionen også være ændret. Også dette billede er altså ubrugeligt.
Det nederste billede er fotograferet efter vejledningen nedenfor; derefter er rammen blevet masket væk. Det er ikke nogen professionel gengivelse, men den er absolut brugbar.

Vejledning:

  1. Fotografierne skal tages udendørs og helst på en lys dag , men uden solskin.
  2. Der må ikke bruges blitz.
  3. Hvis fotografiet tages meget tidligt - eller sent - på året, er det vigtigt, at det foregår midt på dagen for at få tilstrækkeligt lys.
  4. Billedet placeres, så det ikke bevæger sig. En person må gerne holde på rammen, blot ikke på selve billedfladen.
  5. Kameraet placeres på en linie, som udgår fra midten af motivet og er vinkelret på billedfladen. I kameraets linse må maleriets ramme altså ikke skråne.
  6. Brug gerne stativ (eller fast underlag) og selvudløser på kameraet.
  7. Afstanden til billedet afhænger af kameraets indstillingsmuligheder. Generelt bør man gå så tæt på motivet som muligt, men hvis der ikke er mulighed for at fokusere (indstille afstand) på kameraet, er en afstand på ca. 2 meter ofte den bedste. Hvis der er tale om et kamera med zoom, vil en brændvidde på ca. 50-55 mm. (altså ca. i midten af zoom-området) normalt være udmærket.
  8. Hvis motivet er bag glas (f.eks. akvareller og tegninger), bør kameraet have et polariseret filter. I det mindste er det i dette tilfælde meget vigtigt, at sollyset er så diffust som muligt (ingen skygger) [1].

Denne side er en del af det virtuelle galleri af Hugo Larsens arbejder. Jeg håber, at du vil bruge vejledningen til at affotografere Hugo Larsens arbejder, men du er naturligvis velkommen til at benytte den til andre formål :-)


Noter:

[1] Genskin i glas kan være utroligt drilsk. Jeg er i nogle tilfælde blevet grundigt snydt, fordi jeg ikke på forhånd så de reflekser, som kom på fotografiet. Hans Berg har lært mig et par tricks i den forbindelse, ét til at detektere, om der vil blive genskin på fotografiet, og ét til at undgå det. Man kan prøve - ikke gennem kameraet, men direkte - at fokusere på glasset, ikke på billedet. Med andre ord, man skal se 'gennem' billedet, altså som man ville se i et spejl. Hvis man ser noget (baggrund, en selv eller andet), vil dette komme med på fotografiet. Hvis man vil undgå genskin, kan man tage et tilstrækkeligt stort stykke sort stof (mindst dobbelt så stort på hver led som maleriet), sætte stokke i hver ende af stoffet og klippe et hul i midten til linsen. Hvis man tager billedet på denne måde, vil der ikke optræde genskin.
tilbage


Se også:

Restaurering af malerier

Biografi af Hugo Larsen

Det virtuelle galleri:
    Hugo Larsen i Vestindien
    Portrætter af Hugo Larsen
    Andre arbejder af Hugo Larsen
    Skitster og tegninger af Hugo Larsen
    Efterlysninger af Hugo Larsens arbejder

Web Photo School har en glimrende vejledning i at fotografere malerier indendørs med lamper: www.irphotoschool.com/lessons/e20artwork/e20artwork.php