Restaurering af malerier

Et eksempel

Mange ejere af god kunst viger tilbage fra at få deres billeder restaureret, og det er synd, hvis de trænger til det.

I denne artikel vil du ikke få råd fra en professionel, men du vil få et råd om at søge hjælp hos en professionel konservator.

En af mine hobbies er at registrere samtlige værker af kunstmaleren Hugo Larsen. På min vej støder jeg på mange velbevarede billeder, men også på en del, som trænger gevaldigt til restaurering. Det ved ejerne også godt. Det er specielt oliemalerierne, som kan være problematiske. De klare farver er måske forsvundet, og når det er helt galt, er malingen begyndt at boble op og skalle af. Mange års støv, cigarrøg og måske ligefrem et ophold i kælderen har sat sine spor. Og så bliver jeg spurgt, om der kan gøres noget ved sagen. Svaret er i de fleste tilfælde et ja. Også når du tror, at alt håb er ude. Men det er ikke noget gør-det-selv arbejde. Du skal til en professionel konservator.

Maleri før restaurering

Før restaurering

Billede efter restaurering

Efter restaurering

 

Det eksempel, som jeg viser her, et et af de tilsyneladende håbløse tilfælde. Selv om de to fotografier ovenfor er optaget under forskellige belysningsforhold, er det mere end tydeligt, at maleriet var ved at falde helt fra hinanden før restaureringen, og at den smukke unge dame nu har fået sin anden ungdom.

Maleriet er malet i 1904 på et tyndt lærred opklæbet på en fiberplade af ikke alt for høj kvalitet. Det har efter al sandsynlighed været med på en flere år lang rejse til troperne i et ret fugtigt klima. Og så er det uindrammet blevet gemt væk i mange år.

Da jeg så det første gang, var lærredet stort set ikke længere fæstnet til pladen. Malingen var boblet op mange steder og var begyndt at skalle af. Dog var det så heldigt, at de største skader var i baggrunden og ikke i selve portrættet. Farverne var matte, og detaljerne slørede.

Jeg bragte maleriet til en professionel konservator. Han var ganske skeptisk i starten, men indvilligede i at prøve at redde det. Det kritiske punkt var, om det ville lykkes at skille lærredet fra pladen uden at beskadige selve maleriet. Som det kan ses, lykkedes det over al forventning, og konservatoren kunne herefter opklæbe det gamle lærred på et nyt lærred på blændramme, fæstne malingen på lærredet, rense maleriet og reparere malingen, hvor den var skallet af.

Eksemplet nedenfor viser et af Hugo Larsens smukkeste malerier fra Dansk Vestindien. Maleriet var også smukt før restaureringen, men det var noget mørkt og gulligt i tonen, og fladerne var noget ensformige og ligesom 'døde' i strukturen. På det midterste billede ses tydeligt, hvad der sker under en rensning. I nederste venstre hjørne er gammelt skidt, røg o.l. renset af. Her bliver billedet tydeligt lysere, men stadig med den gullige tone, som lægger et slør over detaljerne. I den høje smalle stribe i nederste højre hjørne ses, hvad der sker med billedet, når det gamle gulnede laklag tages af. Pludselig vågner billedet op, der kommer detaljer frem, og de impressionistiske farvetoner skaber liv i de ellers så rolige flader.

Billede

Før restaúrering

Billede

Under restaúrering

Billede

Efter restaúrering

 

Billedet var smukt før. Men mesterværket gemte sig bag lak og støv og røg. Det gør det ikke længere. Nu træder det frem i lyset og i alle tre dimensioner. Se også billedet i Hugo Larsens virtuelle galleri i en større gengivelse.

Hvad koster det så at få restaureret og konserveret et maleri? Det er vanskeligt at svare generelt på. Prisen kan være alt fra nogle hundrede kroner for en afrensning til mange tusinde kroner for et større restaureringsarbejde. Mit råd er, at du starter med at finde en konservator, som du kan stole på. Besøg ham eller hende på værkstedet. Læg mærke til, om der er igangværende arbejder, som ligner det, du skal have gjort. Er der malerier af samme alder og teknik? Du bør kunne få et fast tilbud fra en professionel konservator. Hvis der er tvivl om, hvor vidt en restaurering kan gennemføres, kan du få et tilbud på hvert af de tempi, som arbejdet må inddeles i.

Kan det så overhovedet betale sig? Det er endnu vanskeligere at svare på. Men hvis du får foretaget en konservering og restaurering for din egen skyld og for maleriets, så er du også selv den bedste til at svare på, om det er pengene værd.


Læs mere om:

Kunstmaleren Hugo Larsen
Kunstmaleren Lauritz Howe
Fotografering af malerier