Hugo Larsen

Malerier, som uretmæssigt er tilegnet Hugo Larsen

 

Jeg er naturligvis både glad og stolt, når andre end jeg selv sætter fokus på Hugo Larsen.

Men jeg er knapt så glad, når jeg ser mere eller mindre professionelle handlende forsøge at profitere af Hugo Larsens gode navn og rygte ved at sælge malerier i hans navn, uden at de har det fjerneste med Hugo Larsens kunst at gøre.

Jeg har endnu ikke opdaget egentlige forfalskninger, altså at en maler har malet et motiv og signeret det med en af Hugo Larsens signaturer. Men det sker oftere, end man skulle tro, at auktionshuse og kunsthandlere forsøger sig med en mere eller mindre selvsikker tilskrivning.

I de senere år har jeg set fem eksempler på falske tilegnelser, pudsigt nok alle i Tyskland. I de fleste tilfælde lykkes det heldigvis at få sælgeren til at trække maleriet eller i det mindste tilegnelsen tilbage, men ikke altid. Derfor denne side til skræk og advarsel for dem, der har planer om at 'låne' et godt navn til et middelmådigt maleri. Jeg holder øje med markedet, og jeg kommer efter jer.

Herunder er nogle eksempler:

Maj 2012: To falske Hugo Larsen akvareller til salg på eBay
H.V.L.: Sankt Hans Aften, New Sweden, Maine, 1908

H.V.L.: Sankt Hans Aften, New Sweden, Maine, 1908

H.V.L.: Madawaska River, Maine, Oct 1908

H.V.L.: Madawaska River, Maine, 1908

Man skulle tro, at de tyske kunsthandlere burde blive klogere og holde op med at misbruge gode kunstneres navne ved at hæfte dem på middelmådige værker af glade amatører. Men nej.

Denne gang er det to akvareller, som begge er lavet i Maine, New England, i 1908 og begge er signeret med monogrammet H.V.L.

Akvarellerne er såmænd meget søde, omend næppe udført af en uddannet kunstner. F.eks. har maleren haft lidt problemer med perspektivet i det øverste billede. Men ganske fine og harmløse billeder. Den øverste akvarel er mærket "St Hans Aften-Stemning" på dansk, og man kan vel forestille sig, at de er udført af dansk udvandrer, der har slået sig ned som bonde i New England. Han har måske haft en lille kunstnerisk åre og har sendt akvareller hjem til familien af de smukke landskaber, som han bor i. Det er der bestemt ikke noget galt i. Efter nogle generationer i familien er akvarellerne vel havnet på et loppemarked, hvor de er blevet opkøbt med videresalg for øje af en tysk kunsthandel, i dette tilfælde Bolgersen.de i Rostock, ejet af Danny Arndt.

Hvis et kunstværk skal opnå en anstændig pris, skal det være signeret og helst af et kendt navn. Og hvad gør Bolgersen.de så med et par anonyme akvareller signeret H.V.L.? Han finder da bare et samtidigt kunstnernavn, som passer med de nævnte initialer, og da Hugo Larsen hedder Valdemar til mellemnavn, må sagen være klar. Hvor svært kan det være? Nogenlunde sådan må det være gået til, at disse akvareller blev sat til salg som malet af Hugo Larsen.

Problemet er blot det - som enhver kunstkender straks vil kunne se - at Hugo Larsen ikke har udført disse akvareller. Det træder tydeligt frem af teknik, komposition og til dels motivkreds. Men vi kan også tage de hårde fakta: Hugo Larsen var aldrig i Maine, og han tilbragte hele 1908 i Danmark, just hjemkommet fra sine 3½ år i Dansk Vestindien. Hugo Larsen signerede stort set altid med sit navn, og når han endelig - i sine tidlige år - brugte et monogram, var det et sammenskrevet H og L uden punktummer, se eksempler på siden om Hugo Larsens signaturer. Han benyttede aldrig under nogen form sit mellemnavn Valdemar i sin kunst eller i den private korrespondance, som jeg kender til.

Selv om Bolgersen.de selv burde have indset dette, skrev jeg høfligt til ejeren Danny Arndt og foreholdt ham beviserne for, at akvarellerne ikke er udført af Hugo Larsen. Samtidig bad jeg om, at Hugo Larsens navn blev fjernet fra disse auktioner/salg. Det er selvfølgelig kedeligt for en kunsthandler at få forringet værdien af varerne, men der er vel ikke nogen anstændig kunsthandler, som bevidst vil snyde sine kunder? Så jeg havde egentlig forventet et positivt svar. Men nej. Jeg fik ganske vist et hurtigt svar, men Danny Arndt mente, at der ikke var andre end Hugo Larsen, som kunne vide, om han havde signeret H.V.L. Desuden havde Danny Arndt læst et sted, at Hugo Larsen havde været i Dansk Vestindien i 1904-08 med et besøg i USA[1]. Så Danny Arndt fandt det bevist, at Hugo Larsen var i Maine i 1908, og fastholdt, at akvarellerne var udført af Hugo Larsen.

Jeg ved ikke, om Danny Arndt blot mangler kunstforståelse[2], eller om han savner almindelig anstændighed. Men hvis du overvejer at handle med Bolgersen.de, ville jeg i dit sted checke meget nøje, om det kunstværk, som du er interesseret i, svarer til den beskrivelse - inkl. tilegnelse - som Bolgersen.de giver.

Salgsannoncerne på eBay fra maj 2012:
St. Hans Aften-Stemning i Maine, New Sweden 1908: www.ebay.de/itm/2-HUGO-VALDEMAR-LARSEN-1875-NEW-SWEDEN-MAINE-1908-USA-NORDAMERIKA-/280881889738?pt=Malerei&hash=item4165dd81ca#ht_6598wt_1081
Madawaska River, Maine 23. oktober 1908: www.ebay.de/itm/1-HUGO-VALDEMAR-LARSEN-1875-MADAWASKA-RIVER-MAIN-1908-USA-NORDAMERIKA-/350565804745?pt=Malerei&hash=item519f59aac9#ht_6597wt_1081

November 2008: Endnu et falsk Hugo Larsen maleri til salg på eBay
H.V. Larsen: Marine, 1935

H.V. Larsen: Marine, 1935

Man skulle tro, at Hugo Larsen er ved at nå Picassos berømmelse i Tyskland. I hvert fald er dette det tredie maleri, som i år er forsøgt solgt i Hugo Larsens navn i Tyskland uden at være malet af ham.

Her drejer det sig om en middelmådig marine. Motivet er en fregat under svenskekysten med Kronborg om styrbord og med et par dampskibe i baggrunden. Velsagtens malet af en trommesalskunstner, som i 1935 signerer med H.V. Larsen. Ikke noget ondt i det.

Men den tyske sælger forsøgte med en beskrivelse fra min hjemmeside om Hugo Larsen at sælge maleriet under dennes navn og med en minimumspris på 399 Euro. Det er et bedrag. Hverken motiv, malemåde eller signatur har det fjerneste med Hugo Larsen at gøre.

Til sælgerens ros skal siges, at han straks fjernede enhver henvisning til Hugo Larsen, da jeg gjorde ham opmærksom på falskneriet. Han nedsatte også mindsteprisen til 1 euro, og kort efter fjernede han auktionen fra eBay. Maleriet var til salg på eBay i begyndelsen af november 2008. Hvis det skulle dukke op igen, kan du følge med i auktionen her: (cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=320291603179).

September 2008: Falsk Hugo Larsen til salg på ebay!
H. Larsen: Tre fiskerbåde i høj sø

H. Larsen: Tre fiskerbåde i høj sø

Tænk at Hugo Larsen skulle gå hen og blive så berømt, at nogen forsøger at sælge andre - og mere inferiøre - maleres billeder i hans navn. Men det er, hvad der nu er sket to gange i år, første gang hos Lauritz.com i Hamburg og nu med dette marinemotiv på ebay.com. Det er ganske vist, at der på signaturen står H. Larsen, men hvad der får sælgeren med det prætentiøse navn kunsthaus-stuttgart til at tilegne maleriet til Hugo Larsen, må stå hen i det uvisse. Hverken motiv, teknik eller signatur har noget som helst med Hugo Larsen at gøre. Hvad man i øvrigt skal mene om maleriet, vil jeg ikke blande mig i, men man skal ikke kalde det for en Hugo Larsen. Det gjorde sælgeren, endda med denne pompøse forsikring: "Wir garantieren für die Richtigkeit der Angaben sowie die Echtheit der angebotenen Artikel !" :-) Til sælgerens ros skal dog siges, at han fjernede tilegnelsen til Hugo Larsen, da jeg skrev til ham.

Hvis auktionen ikke er fjernet, kan du se nærmere på maleriet på ebay: cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=320291603179. Auktionen blev afsluttet 5. september 2008 kl. ca. 20:12.

Noter:

[1] Weilbachs Kunstnerleksikon indeholder disse oplysninger, og det er Hugo Larsen, som - velsagtens ved en erindringsforskydning - har fortalt Weilbach, at han først forlod Dansk Vestindien i 1908. Det er ikke desto mindre forkert. Han forlod St. Thomas d. 10. august 1907 på en billet til København, hvortil han ankom i månedsskiftet august-september 1907. Her deltog han i Kunstnernes Efterårsudstilling og i lillebroren Otto Bjørneboes bryllup 1. januar 1908. Han opholdt sig i Danmark hele 1908 og rejste i øvrigt aldrig over Atlanten igen. Besøget i USA var et kortvarigt ophold i New Orleans, Louisiana, sandsynligvis i 1904.
til notehenvisning 1

[2] Bolgersen.de har faktisk også haft et ægte Hugo Larsen maleri til salg, så intet ville være nemmere end at sammenligne dette med de to falske. Man skal ikke være den store kunstekspert for at se, at der ikke er tale om samme kunstner.
til notehenvisning 2